HVORFOR OG HVORDAN OPSTÅR MADMISBRUG?

Kender du det? At du får fri fra arbejde og lige skal omkring supermarkedet. Allerede når du går derind begynder dit fokus at flytte sig mod alle de farvestrålende pakker på hylderne. Dine tanker begynder langsomt at fortælle dig at der jo ikke sker noget ved at købe noget chokolade. Dine tanker bliver urealistiske, fordi de siger også til dig at du sagtens kan nøjes med ét stykke og at du jo bare gør det i dag, og selvfølgelig ikke i morgen. Flere tanker dukker op omkring hvor meget du fortjener at spise slik lige nu. Det ender med at du putter en masse forskelligt sødt i kurven. Allerede når du kommer ud i bilen, åbner du den første pose og faktisk allerede inden du når hjem, er denne pose tom og du er i gang med at fokusere på det næste du skal spise. Løbet er kørt.

 

ET ANDET SCENARIE

Et andet scenarie er at du har puttet børnene og ligger på sofaen. Dine tanker begynder at fokusere på hvad der kan være i skabene som du kan spise. Og igen, dine urealistisk tanker fortæller dig at du selvfølgelig kun spiser et par stykker og inden du opdager det er posen tom. Du lægger mærke til hvor ukritisk du efterfølgende bliver. Lige nu kan det hele bruges, også de søde sager du faktisk ikke helt synes om.

Lige nu kan du slet ikke mærke noget inde i dig. Det eneste du kan mærke er den ubehagelige fornemmelse i kroppen. Den dårlige samvittighed sniger sig ind på dig, men den får ikke fat. Ikke før du ligger i din seng eller i morgen tidlig når du vågner. Så kommer den.

Du vågner med en dårlig følelse. Du er godt klar over at dette ikke har hjulpet på din vægt, tværtimod. Den dårlige samvittighed, endda skylden og måske også skammen sniger sig ind på dig. Tankerne begynder! De selvbebrejdende tanker får fat i dig. Du kigger dig måske i spejlet – hvis du overhovedet orker. Bukserne er blevet endnu strammere også din indre stemme sætter i gang. Du fortæller dig selv hvor dum og uduelig du er og din krop, den får også en tur. Fordi du føler dig grimmere og grimmere og tykkere og tykkere.

Og så kommer nedtryktheden!

Det lys du måske indimellem mærker, for enden af tunnelen, at du nok skal lykkes med at komme til at bo i den drømmekrop du ønsker, bliver mere og mere fjern.

Nu tager du så fat i dig selv. Siger til dig selv at nu er det nok. Nu er det slut med at spise sukker og ting du godt ved ikke er godt for dig.

Indtil senere…..

Så starter det hele igen. De tilladende tanker, de kritiske tanker, skylden, skammen og de grimme ord inde i dit hoved om dig selv og din krop.

Eller måske opnår du faktisk at holde den gode stil – indtil weekenden, så kan du ikke mere.

Dine tilladende tanker fortæller dig at du godt kan tage et lille stykke, det har du jo fortjent fordi det er jo fredag. Og du stopper jo igen på mandag. Du bukker under igen, og den samme følelse af skam og skyld er tilbage. 

Skammen og skylden får dig til at ville flygte, flygte fra tankespinnet, så du spiser dårligt hele weekenden, det kan du jo ligeså godt, nu er det hele jo ødelagt. Og på mandag, kører det hele forfra.

 

Du vidste det måske ikke. Men DÉT er madmisbrug.

 

UTILFREDSSTILLENDE KROPSFACON & VÆGT

Vores erfaring med madmisbrug er, at det ofte starter som et begyndende fokus på kropsfacon og vægt. Herefter beslutter vi os for at gøre noget ved vægten og starter på de første slankekure og livsstilsændringer. Problemet ved dette er at fysiologisk og biokemisk er retningslinjerne for hvordan vi skal spise ikke helt optimale og derfor virker det ikke som tiltænkt. Af samme grund oplever vi at frustrationen stiger og vi bliver mere og mere desperate efter at opnå resultater. Så vi begynder at skære yderligere i mad og næringsstoffer. Det negative kropsfokus bliver forværret og de første overspisninger, tilladende tanker, straf, skam og skyld sætter i gang. Og så kører rouletten.

 

FORANDRING AF KROPPEN 

Når vi arbejder med klienter i Center For Madmisbrug, så oplever vi, at den vej ud af madmisbrug som vores klienter begiver sig ind på, ofte starter pga. det utilfredsstillende kropsbillede. Det starter ikke med kontrol, eller behovet for kontrol, som vi ser ved anoreksi. Mange af vores klienter er af den overbevisning, at hvis de nu så ud og havde en tilfredsstillende vægt, så ville deres onde cirkel af madmisbrug ikke eksistere. Af samme grund oplever vi også at når klientens krop forandrer sig, så mindskes misbruget.

Man kan jo undre sig og tænke over, hvorfor en enten lettere overvægt eller en stor overvægt, kan føre til at vi spiser mere, men det kommer sig af at følelserne forbundet med utilfredsheden bliver overvældende. Overspisning er en strategi, ligesom alkoholmisbrug og andre stoffer. Det øjeblik vi spiser udskilles der blandt andet Dopamin, som giver et lille løft i psyken og ikke mindst en flugt fra det som er svært.

 

MAD GIVER LETTELSE OG DOPAMIN 

Klienterne oplever at maden giver en lettelse og efterhånden bliver mad en flugt fra alt som er svært. Den onde cirkel opstår, når de negative følelser kommer, som en konsekvens af at vi er utilfreds med vores krop og skammer os over at vi ikke formår at ”styre” os. Så anvender vi overspisning til også at dulme disse følelser. Og den onde cirkel kører. Igen og igen.

Mange beskriver dette som et hamsterhjul de ikke kan bryde.

Hos Center For Madmisbrug bryder vi den onde cirkel ved først at afdække de mest tydelige problematikker og det åbenlyse mønster, og dernæst sammensætter vi et behandlingsforløb, hvor kroppen vil forandre sig og du vil få det fantastisk. 

LÆS MERE OM DOPAMIN OG MAD HER

 

MADMISBRUG SOM STRATEGI

Det er vores oplevelse at langt de fleste af vores klienter har haft dette mønster i mange år. Hvor det har taget mere og mere over og til sidst blevet en strategi for at håndtere flere og flere følelser i livet.

Derfor bliver maden vores bedste ven og vores værste fjende.

Gennem terapi begynder vi at arbejde med de underlæggende følelser. Fordi, at du spiser på dine følelser handler måske på overfladen om maden og ønsket om at se anderledes ud, men underliggende finder vi grunden til mønstret og behovet for strategien.

Alt hvad vi gør som menneske, giver mening for os. Også selvom du nu mærker modstanden inde i dig, da du jo overhovedet ikke forstår hvordan det kan give mening. Du tænker måske: ”Jamen jeg vil jo ikke spise alt det dårlige” men anvendelsen af mad som værktøj, tjener et formål. Og ofte, helt inde i midten af denne onde cirkel, som er fyldt med mønstre, vaner, selvsabotage, smerter, tilladende tanker, skyld og smerte, ligger der en lidelse og en dybdegående smerte. Og den skal vi have fat i.

Så forestil dig, at på et dybt dybt plan, så er den mad du spiser i en overspisning, men også inden hele mønstret startede, en måde at trøste dig på, fordi den dybtliggende smerte, ind i mellem siver op til overfladen.

Der er intet, der er gratis her i livet. Alt hvad vi gør, er der en konsekvens af. Der er en konsekvens af at spise mad, der er usundt for os. Uanset om vi er slanke, buttede eller overvægtige.

 

NORMALVÆGT OG MADMISBRUG

Selvom vi ikke er overvægtige kan vi godt spise på vores følelser, den underlæggende smerte, skam og skyld. Men, mønstret bliver så ikke forstærket af det negative kropsbillede som opstår af overspisninger. Dog er det i princippet ligeså usundt, både fysisk og psykisk, fordi det uanset hvordan man vender og drejer det, ikke ”hjælper” noget at dulme følelserne med mad. Men som før skrevet, så bliver det til en strategi for at opnå noget, og i øjeblikket, når vi sidder med en liter is på skødet i sofaen, så føles det bedre. Vi er derfor af den overbevisning at madmisbrug findes overalt. Overalt! Det er et samfunds accepteret mønster, at man gerne må spise når man er ked af det og når man skal hygge. Vi lever selvfølgelig også i et samfund hvor alle socialarrangementer omhandler mad og drikke, hvilket jo bidrager til at mange bliver fristet og ikke kan se sig ud af at bryde mønstret.

Madmisbrug kommer med så mange forskellige kasketter, derfor kan vi heller ikke fastlægge os på den nøjagtige behandlingsplan, før vi kender vores klienter lidt bedre. Men det du skal forstå er at, du både kan få den krop du ønsker og ikke mindst opnå de ting i livet du drømmer om, som misbruget forhindrer dig i. Du skal bare have noget hjælp.

Vi er her for at hjælpe dig.

LÆS MERE OM VORES BEHANDLINGMETODE HER

Madmisbrug