Hormoner spiller en afgørende rolle i vores fysiske og følelsesmæssige velbefindende, og fire af disse naturlige kemiske budbringere er særligt bemærkelsesværdige: endorfin, oxytocin, serotonin og dopamin. Disse hormoner er kendt for deres indflydelse på vores humør og generelle trivsel.

Når vi nyder søde sager, træder en kompleks proces i kraft. Sukker absorberes hurtigt i vores blodbaner, hvilket resulterer i en øjeblikkelig reaktion i vores hjerner. Dette inkluderer udløsningen af dopamin, ofte omtalt som “lykkehormonet,” som skaber følelsen af glæde og velvære. Det er denne kortsigtede rus, der ofte driver os til at søge trøst i sukkerholdige fødevarer, især når vi føler os nedtrykte eller triste.

Men den ubehagelige realitet er, at sukkerets glæde er kortvarig. Når dopaminrusen falder, føler vi os ofte endnu værre end før. Dette resulterer i en ond cirkel, hvor vi forsøger at genskabe følelsen af lykke ved at forbruge mere sukker eller andre “trøstende” fødevarer, såsom kaffe med sukker, kager, rødvin eller kakao.

 

DOPAMIN – DEN DOBBELTÆGGEDE GLÆDE

Dopamin spiller en nøglerolle i denne cyklus. Når vi indtager sukker, sender vores hjerne et signal om at frigive dopamin, hvilket giver os øjeblikkelig glæde og trøst. Dette skaber en stærk læringseffekt i vores hjerne, da den begynder at associere sukker med en positiv følelse.

Det er denne kraftige koppling mellem sukker og følelsen af velvære, der ofte gør det så vanskeligt at bryde sukkerafhængighed. Når vi forsøger at afvænne os selv fra sukker, kan vi opleve tristhed, næsten som en form for sorg. Vores hjerner skriger efter deres “fix,” og vi kan føle, at vi mister kontrol over vores egne valg og adfærd.

Dette mønster forværres betydeligt, når vi står over for livets udfordringer, såsom konflikter, tab af arbejde, sorg eller blot dårlige dage. I sådanne øjeblikke søger vores hjerner ofte desperat efter en vej til at løfte vores sind med endnu et “high.”

 

HVORDAN BRYDER VI MØNSTRET

En dyb forståelse af vores hjernes kemi og den fysiske afhængighed af sukker kan give os en ny indsigt og mulighed for at arbejde med os selv og vores vaner.

Når vi går igennem en sukkerafvænning, er det normalt at opleve en form for tristhed i de første dage. Det er afgørende at søge støtte i denne fase. Under afgiftningen er det også vigtigt at inkludere sund og nærende mad i kosten, især fedtstoffer, da de giver kroppen ro og mæthed. Dette kan faktisk mindske abstinenssymptomerne.

Men hvordan håndterer vi så udfordringerne, når livet giver os grund til at føle os triste eller stressede? Det er her, bearbejdning af følelserne kommer ind i billedet. Sukkerafhængige og madmisbrugere skal lære at tackle deres følelser i stedet for at undertrykke dem med mad. Det er værd at huske, at at spise for at dæmpe følelser ikke løser de underliggende problemer, og de vil fortsat være til stede, uanset hvor meget sukker vi forbruger.

 

VI ER HER FOR AT HJÆLPE

På Center For Madmisbrug forstår vi, at hver persons rejse er unik. Derfor tilbyder vi skræddersyede behandlingsforløb, der passer til dig, din krop og din livsstil. Vi hjælper dig ikke kun med kostændringer, men også med at tackle vægtproblemer, forbedre din energi og håndtere dine følelser.

Har du tidligere kæmpet med at ændre dine vaner uden succes? Du er ikke alene. Vores erfarne fagfolk er her for at give dig den nødvendige hjælp og støtte. Vi vil gerne høre om din unikke situation og dit individuelle mønster.

Kontakt os i dag for en personlig vurdering og at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dig med at opnå en sundere og mere afbalanceret livsstil.

LYT TIL PODCASTEN MED PATRICIA HØJBO & KENNETH SAND -OM DOPAMIN, SUKKERAFHÆNGIGHED, SAMT PSYKISK AFHÆNGIGHED AF DRAMA OG KONFLIKTER

Madmisbrug
%d